BeeLife

Het geeft een goed gevoel iets voor de planeet terug te doen
De technische oplossingen van Bosman dragen bij aan een comfortabele werk- en leefomgeving, maar ook aan een meer duurzame wereld. Onze installaties maken gebouwen slimmer, energiezuinig en behoren tot de duurzaamste gebouwen van Nederland. Daar zijn we trots op. Vanaf 2019 zijn we met duurzaamheid ook een ander weg ingegaan door een samenwerking aan te gaan met BeeLife om de bijenpopulatie in Nederland te versterken.
Samen met BeeLife plaatsen we bijenkasten bij organisaties om bewustwording te creëren voor het belang van bijen en om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met bijen. Op het dak van onze vestiging in Amersfoort staan in elk geval twee bijenkasten waarmee wij als Bosman plek hebben voor 100.000 bijen die voor de bestuiving van bijna 10 miljoen bloemen en planten zorgen.
Driekwart van onze gewassen is afhankelijk van bestuiving. Zonder bestuiving hebben we veel groente en fruit niet meer, maar ook geen koffie, noten of chocola. De bij is dus hard nodig. Uit zijn passie als imker en vanwege de noodzaak, richtte voormalig Bosman-collega Eddy van Drie BeeLife op samen met zijn dochter Quinty. Met Beelife vragen zij meer bewustwording voor het belang van de bij en plaatsen zij bijenkasten bij organisaties. Een missie die Bosman met deze samenwerking volledig ondersteunt.
Waarom zouden organisaties een bijenkast moeten plaatsen?
Quinty van Drie: “Een bijenkast van BeeLife draagt bij aan een succesvol bijenbestand en activeert mensen om zelf ook wat te gaan doen voor bijen. Maar bijen kunnen ook onderdeel zijn van je duurzaamheidsbeleid. De honing uit de kasten kun je gebruiken voor bezoekers en je eigen medewerkers of in de kantine, maar is ook een origineel en duurzaam relatiegeschenk. Wij plaatsen kasten overigens met de Buckfast-bij; deze bij is vriendelijk en kan goed leven in een verstedelijkt gebied.”
Wat doen jullie met de honing?
Eddy van Drie: “Wij halen maar een beperkte hoeveelheid honing uit de kasten, omdat we vinden dat onze bijen ook de winter moeten kunnen doorkomen met hun eigen honing en daarmee voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. De honing die geoogst is, gebruiken we voor verschillende producten. Gewoon ‘puur’ in een pot, maar ook om te verwerken in andere producten zoals thee, koek en zelfs honingbier.”
Waarom doen jullie dit?
Quinty van Drie: “De passie voor bijen heb ik van mijn vader. Die ging als kind al mee met zijn opa, ook een imker, net als zijn vader trouwens. Het geeft een goed gevoel iets voor de planeet terug te doen en wij hopen dat organisaties dit ook zullen ervaren op deze manier en zich in willen zetten voor de bij.”
Natuurlijk hopen we vanuit Bosman dat er meer organisaties gaan volgen. Daar zetten wij ons samen met BeeLife in elk geval hard voor in.