2020

Eindhoven

Genneper Parken

P+R Genneper Parken

Locatie | Eindhoven
Omvang | ca. 21.350 m²
Oplevering | 2020
Opdrachtgever | Ballast Nedam Parking

Wie de binnenstad van Eindhoven of natuurgebied Genneper Parken wil bezoeken, heeft sinds eind 2020 een mooie oplossing voor handen met P+R Genneper Parken. Qua uitstraling past het ontwerp perfect in de groene omgeving van het natuurpark. Bezoekers kunnen zo het natuurgebied inwandelen of gebruikmaken van het openbaar vervoer naar het stadscentrum. Met vijf lagen heeft de parkeergarage plek voor 640 auto’s. Naast de parkeergarage is ook een ambulancepost gerealiseerd en een tribunetrap met betonnen zitelementen. Deze laatste fungeert als schakel tussen de garage en de omliggende sportvelden. Bezoekers van de parkeergarage kunnen er via de tribune in- en uitgaan. P+R Genneper Parken is gebouwd door Ballast Nedam Parking waarbij Bosman verantwoordelijk is geweest voor de gehele installatietechniek.

 

“Dankzij de grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak is het gebouw energieneutraal.”
– Projectmanager Vincent Ploeg

 

Bij het ontwerp van JHK Architecten stonden comfort, veiligheid, duurzaamheid en aansluiting bij de groene omgeving centraal en dat is goed te zien aan de buitenzijde van de parkeergarage. Aan de onderzijde is klimop geplant, waardoor fijnstof wordt gefilterd en de lamellen op de verdiepingen erboven zijn van duurzame geprefabriceerde bamboe elementen. De constructie zelf is overigens modulair en ‘demontabel’ wat voor een duurzame en circulaire basis heeft gezorgd.

Naast de gebruikelijke technische installaties die bij een parkeergarage horen, is ook een ambulancepost gebouw die gelegen is aan de parkeergarage. Deze ambulancepost is voorzien van duurzame energieopwekking, zoals een warmtepomp en een hoog-rendement luchtbehandelingskast. Bovendien zorgt het atrium voor natuurlijke ventilatie en volop daglicht, waardoor het energieverbruik wordt teruggedrongen en dankzij de grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak is het gebouw energieneutraal. Samenwerkingspartner TRILUX heeft de ledverlichtingsinstallatie met een intelligent lichtmanagementsysteem verzorgd. De specifieke verlichtingsarmaturen in de parkeergarage hebben overigens een lange levensduur in combinatie met een bijzonder hoge efficiëntie van ruim 145 lm/W.

 

Onze partners
Ballast Nedam Parking | JHK Architecten | TRILUX

Nieuwbouw