2019

Amsterdam

ING Headquarters

ING Headquarters

Locatie | Amsterdam
Omvang | 39.000 m²
Oplevering | 2019
Opdrachtgever | G&S Bouw

Het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam, genaamd Cedar, is ontwikkeld door Edge (destijds OVG Real Estate) en G&S Vastgoed. Het cascogebouw met basisinstallaties was in maart 2019 al klaar en driekwart jaar later kon het gebouw dan daadwerkelijk worden opgeleverd inclusief inrichtingspakket. Het kantoor aan de Bijlmerdreef is onderdeel van de campus in Amsterdam Zuidoost en heeft een oppervlakte van 39.000 m². Hiermee is het vijf verdiepingen tellende ING-kantoor één van de grootste gebouwen op de campus. Het zijn twee panden verbonden middels een loopbrug. Elk deel heeft een Atrium. Het ING-kantoor biedt flexibele werkplekken voor ongeveer 2.800 mensen. In een gezamenlijke VOF-constructie verzorgden Bosman en Homij het ontwerp en de realisatie van de technische installatie.

Het nieuwe hoofdkantoor Cedar is door Benthem Crouwel ontworpen als een verbindende factor in de omgeving waarbij het nieuwe hoofdkantoor de duurzame ambities van ING weerspiegelt. Daarnaast was het uitgangspunt om een inspirerende en gezonde werkplek te kunnen bieden aan de ‘moderne’ werknemer. Het terrein rondom het complex draagt bij aan een stuk sociale binding met een park, terrassen en een horecapaviljoen. Het kantoor past daarmee heel goed in het omringende gebied dat in ontwikkeling is en meer uitnodigend wordt gemaakt voor de directe gebruikers en de bewoners in de omgeving.

 

“Opmerkelijk aan dit project was de samenwerking met de partners. We hebben met zijn allen een heel mooi pand weten neer te zetten.”
– Directeur Projecten Wouter Ruisch

 

Samen met onze partner Homij waren we, in opdracht van G&S Bouw, verantwoordelijk voor de complete technische installatie van dit project. Bosman verzorgde de sanitaire en werktuigbouwkundige installaties waaronder circa 3.600 m² aan pv-panelen, klimaatplafonds, slimme verlichting en CO2 gestuurde ventilatie. In het paviljoen op het terrein zijn de zonneschermen verbonden met de afzuigunits en sluiten volautomatisch als het binnenklimaat daarom vraagt. De technologie in het pand zorgt voor slim en duurzaam energiegebruik en draagt bij aan het creëren van gezonde, comfortabele werkplekken. Veel parkeerplaatsen hebben toegang tot een laadstation voor elektrisch rijden.

Warmte en koude worden aangeleverd door de externe energieleverancier die met een duurzaam koelsysteem gebruikmaakt van oppervlaktewater van de plassen in de buurt. Onderdeel van het watermanagement is ook het toiletgebruik: door de geplaatste urinoirs en het gebruik van slimme kranen wordt water bespaard. Bovendien is het pand door onder andere de isolatie, externe zonnepanelen en slimme technologieën energiepositief. Dat betekent dat de ontwikkeling zowel voldoende energie opwekt om in de eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien als dat het energie teruglevert aan het elektriciteitsnet. ING Headquarters heeft een BREEAM- ‘Outstanding’-certificering met een score van maar liefst 93,7%. Daarmee is het kantoor het eerste gebouw in Amsterdam Zuidoost met het hoogste certificaat van dit duurzaamheidskeurmerk.

 

Onze partners
Edge | G&S Vastgoed | G&S Bouw | HOMIJ Technische Installaties | ING | Benthem Crouwel Architects | HofmanDujardin |

Nieuwbouw